Akumulační krby hřejí okamžitě

Oproti klasickým krbům, do kterých je třeba dřevo neustále přikládat, mají akumulační krbu výhodu v okamžité výhřevnosti a stálosti tepla, jež umožňuje důmyslný systém akumulovaného tepla do zásoby. Výstavba nových akumulaček je levná a do budoucna slibuje příslib v bezkonkurenčně nízké ceně za vytápění s maximálním využitím tepelného zdroje.

Akumulační krby se hodí jak na chalupy, tak i do novostaveb

Dřevo se stále jeví jako neekologičtější, nejzdravější a nejčistší způsob vytápění s minimem škodlivých látek vypouštěných do vzduchu. Ovšem i přikládání do kamen a krbů má nevýhodu v tom, že je třeba přikládat častěji než v případě tuhých paliv. Tomu se lze efektivně vyhnout zbudováním nových akumulačních krbů nebo přestavbou stávajícího topného zdroje.

Chalupáři, kteří mají ve svých obydlích kachlová kamna, vědí, jaké kouzlo má šamot. Materiál, jímž jsou kamna obložená, je dokonalý ve své schopnosti udržet teplo v místnosti bez nutnosti častého přikládání. Kachlová kamna mají ovšem nevýhodu v tom, že trvá poměrně dlouho, než se v pokoji vytvoří přijatelná teplota. Kdežto akumulační krby obložená šamotovými cihlami jsou zahřátá okamžitě, teplo dovedou hned akumulovat a příjemně vytápět interiér až 48 hodin v závislosti na konkrétním výkonu.

Díky tomu, že se zahřátý vzduch rovnoměrně šíří místností, není klima přesušené, u země není chladno a pod stropem naopak nedýchatelno. Taková kamna mají příznivé, blahodárné účinky na lidský organismus a dýchání. Vyšší pořizovací cen akumulačních krbových kamen než běžných krbů je mnohonásobně vrácena nižší spotřebou paliva. Proto se vyhřívání zmíněnými krby nevyužívá pouze v rekreačních domech, ale myslí se na ně i při výstavbě energeticky nenáročných budov a u novostaveb.   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *