3 hlavní zásady, které bychom měli dodržet při zařizování dětského pokoje

Dětský pokojíček není jen místnost, kde si dítě hraje, rozvíjí fantazii, dovednosti a tráví čas učením a přípravami do školy. Je to především místo, které je pro Vaše dítě útočištěm, cítí se v něm bezpečně, pohodlně a šťastně.

Zařízení tohoto kouzelného místa proto nepodceňujte a vybírejte jeho jednotlivé části pečlivě. Ať už budete nakupovat dětské postýlky, komody, skříně, police, psací stoly nebo křesla, snažte se přemýšlet o celkovém užitku, zdravotní nezávadnosti, bezpečnosti, praktičnosti, designu a potřebách dítěte. Nábytek by měl být vždy individuální, stejně jako je osobnost Vašeho dítěte!

1. Vybírejte jen kvalitní a zdravotně nezávadný dětský nábytek

Pro své děti chceme to nejlepší a to se týká mj. i kvalitního spánku, při němž načerpají novou energii do dalšího dne. Dětské postele a matrace jsou bezesporu nejdůležitější součástí vybavení pokoje, protože pomáhají ke zdravému vývoji dítěte. Vybírejte proto jen ergonomické postele a kvalitní matrace mj. s ohledem na věk nebo hmotnost dítěte. O řádnou oporu páteře se musí postarat také kvalitní dětské křeslo nebo židlička. Zejména s přibývajícím věkem a používáním moderních technologií, u nichž děti tráví (ať už se nám to líbí nebo ne) hodně času, je kvalitní ergonomická židle velmi důležitá. Nečekejte, až Vaše dítě vyrazí poprvé do školy, ale správnou židli mu vyberte mnohem dříve. Můžete tím předejít mnoha zdravotním problémům jak v dětství, tak v dospělosti.

2. Pozor na bezpečnost

Vybírejte jen kvalitní nábytek, který je pevný, stabilní a z hlediska použitého nátěru rovněž zdravotně nezávadný. Dobře si prohlédněte, zda má nábytek oblé hrany a rohy, aby nedocházelo ke zbytečným úrazům. Důležitá je také kvalita kování, protože děti nábytek nešetří a musí proto snést i divočejší zacházení.

3. Při výběru dětského pokoje se řiďte potřebami dítěte

Při vybavování dětského pokoje je důležité řídit se přáními a potřebami dítěte. Budete překvapeni, kolik inspirace při tom získáte. Dokonce i s velmi malými dětmi má smysl mluvit o jejich představách, protože čím více se budou podílet na zařizování svého pokojíčku, tím více v něm pak budou šťastné. S věkem se potřeby dítěte mění a prostor, který býval dříve určený jen na hraní, musí časem poskytnout také klid na učení nebo návštěvy. Vybavení dětského pokoje dnes proto umožňuje „růst“ s potřebami dítěte. Nábytek lze snadno doplňovat, přeskládat a různě měnit. To se týká rovněž úložného prostoru (pro hračky, oblečení nebo školní potřeby), kterého bude logicky přibývat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *